Най-студеното населено място на Земята

Оймякон е малко село в република Якутия, Русия, разположено по протежение на река Индигирка.Населението му е едва 521 души.През 1924г.там е регистрирана най-ниската температура на...

Оймякон е малко село в република Якутия, Русия, разположено по протежение на река Индигирка.Населението му е едва 521 души.През 1924г.там е регистрирана най-ниската температура на населено място -71,2°C.Веднага след него се нарежда Верхоянск,също в Якутия,с температура от -67.8°C,измерена през 1892г

Нищо не расте, така че местните жители живеят на диета от еленско месо и местни коне, но никога не страдат от недохранване

Местните жители държат колите си да работят постоянно от страх, че няма да запалят отново, ако бъдат изключени.

Изкопаването на гробове за погребение може да отнеме до три дни, като земята трябва да бъде размразена с горещи въглени.

Ако си мислите, че е студено, къде се намирате в момента след посещение на руското село Оймякон може просто да промените мнението си.

Средната температура за януари е -50C, но това не е чудно, селото е най-студеното  постоянно обитавано селище в света.

Известно е като „Полюс на Студа“, най-голямата минусова температура в Оймякон е била -71.2C.

Селото, което е дом на около 500 души, първоначално е било лагер за престой на Еленовъдите, чиито стадата са се поили с вода от минералния извор.

Oymyakon2 Добре дошли в Оймякон, най студеното населено място на Земята

През 1920-те и 1930-те години селото е било само спирка за Еленовъдите, но комунистическото правителство е взело решение да бъде постоянно заселено, за да може да се контролират номадите.

Ирония на съдбата е, че Оймякон всъщност означава „не замръзваща вода” това наистина е така заради намиращия се наблизо горещ извор.

Повечето домове в Оймякон все още се отопляват на въглища и дърва и малко се наслаждават на съвременните отоплителни удобства.

Един склад предоставя основни потребности за града. А местните хора работят като еленовъди и животновъди, ловци и рибари на лед.

Лекарите казват, че причината местните хора да не страдат от недохранване, е че млякото на животните съдържа много микроелементи.

Не е изненада, че местните жители са закалени от времето и за разлика от други страни “дървена ваканция” идва само, когато температурите паднат под -52 C.

Селото се намира на около 750 метра над морското равнище, което означава, че дължината на ден варира от 3 часа през декември до 21 часа през лятото.

И въпреки нейните ужасни зими, през юни, юли и август температурите над 30 градуса целзии не са рядкост.

Има няколко от съвременните удобства в селото – но има и много сгради, които все още имат външни тоалетни и повечето хора все още горят въглища и дърва за да се греят. Когато доставките на въглища са нередовни централа започва изгарянето на дърва. Ако прекъсне захранването, градът ще замръзне след около пет часа.

Рекорда все пак остава за Антарктида,където през 1983г.на Руската станция Восток е регистрирана най-ниската температура на Земята -89.2°C.

http://art.bulhot.com/1581/naj-studenoto-naseleno-myasto-na-zemyat/