Уникалният дом Fallingwater на Frank Lloyd Wright

В наши дни сме свидетели на проектирането и изграждането на много и интересни сгради, с впечатляващ дизайн, създадени от талантливи архитекти от цял свят. Но...

В наши дни сме свидетели на проектирането и изграждането на много и интересни сгради, с впечатляващ дизайн, създадени от талантливи архитекти от цял свят. Но може би всеки един от тях е чувал за Frank Lloyd Wright и неговата философия за създаването на сгради, които са в хармония с човечеството и околната среда, философия, която той нарича “organic architecture” (органична архитектура). Тази философия е най-добре илюстрирана в неговия проект Fallingwater, който е наречен “най-доброто произведение в Американската архитектура за всички времена ”
Fallingwater е проектирана през 1935г. за собственика на универсален магазин в Питсбърг Edgar Kaufmann Sr.
Ключът към създаването на къщата е водопада Bear Run, над която е построена. Той е бил фокусна точка за отмора на семейство Кауфман, и те са посочили района около водопада, като място за техния дом за отдих. И въпреки, че предложението на Wright, къщата да се издига над водопада вместо срещу него ги изненадва, първоначалната схема на архитекта е приета почти без промяна.
Строежът започва през 1936г. и завършва с построяването на къщата за гости през 1939г. Fallingwater е ваканционна къща  на семейство Кауфман до 1963г., когато Edgar Kaufmann Jr. дарява имота с оригиналното обзавеждане и прилежащата към имота земя на Western Pennsylvania Conservancy. През 1964 г. тя е открита за обществеността като музей и става национална историческа забележителност с висока посещаемост – повече от 150 000 посетители всяка година.
Общата цена на проекта и изграждането на Fallingwater е $155.000 , коригирани спрямо инфлацията, се равняват на приблизително $2,4 милиона през 2009. Но по-точно отражение на относителната цена на проекта в своето време, дават разходите по възстановяването му през 2002 г.,за което са изразходени $11,4 милиона долара.

 

 

http://art.bulhot.com/5375/unikalniyat-dom-fallingwater-na-frank-lloyd-wright/