Красиви замъци от цял свят.

1. Hohenzollern Castle. Германия. Този приказен замък е историческо седалище на пруски царе и германски императори. Неговият произход датира от Средновековието, той е построен през...

1. Hohenzollern Castle. Германия.

Този приказен замък е историческо седалище на пруски царе и германски императори. Неговият произход датира от Средновековието, той е построен през 11 век, след това напълно разрушен през 1423 и реконструиран през 1461. Гледката от замъка, кацнал на върха на планината Хохенцолерн (855 м) е толкова зашеметяваща, колкото и самия комплекс. Замъкът се намира на около 50 км южно от Щутгарт, столицата на провинция Баден-Вюртенберг.

2. Castle Howard. Англия.

Въпреки че изглежда като замък, това е всъщност величествен дом – частна резиденция на семейство Хауард, обитавали комплекса в продължение на повече от 300 години. Къщата, разположена в Северен Йоркшир, Англия, е един от най-големите жилища във Великобритания. Изграждането му е започнало в края на 17-ти век и е продължило около 15 години.

3. Alcazar of Segovia. Испания.

Segovia Castle, се намира в древния град Сеговия в централна Испания, създаден като арабски форт през 12 век. Неговата уникална форма на носа на кораб прави крепостта един от най-забележителните замъци в страната. През Средновековието Alcazar е ключова крепост в отбраната на страната. Очевидно, тя е източник на вдъхновение за много от замъци от продукциите на Уолт Дисни.

 4. Himeji Castle. Япония.

Himeji Castle, известен също като Замъкът на бялата чапла поради невероятния си бял екстериор, е зашеметяващ комплекс, състоящ се от 83 дървени сгради. Един от най-необичайните защитни елементи на замъка е лабиринт от пътеки, водещи към основната кула. Портите и дворовете са проектирани така, че нахлулите врагове да се движат в спирала, изправяйки се пред безброй задънени изходи и засади. Замъкът първоначално е бил построен през 14 век и се намира в района на Kansai, Япония.

5.Замъка  Прага. Чехия.

Прага Castle, емблематична забележителност на столицата на Чешката република, е един от най-големите и най-старите замъци в света. Той е с дължина около 570 м и ширина 130 метра и дизайнът му  буквално всеки архитектурен стил от последното хилядолетие, от готика до Римски стил и Барок. Изграждането на първите сгради от комплекса е започнало още през 9-ти век.

6.Замъка Пелеш. Румъния.

Разположен в идиличната природа на Карпатите, Замъкът Пелеш е наистина приказен. Започнало през 1873 г., изграждането на комплекса е било едно интернационално начинание. Ето как кралицата на Румъния- Елизабет, описва строителната фаза: “Италианците бяха зидари; румънците изграждаха терасите; цигани, албанци и гърци обработваха камъка; дърводелците бяха германци и унгарци; турци изпичаха тухлите. Инженерите бяха поляци, а скулпторите чехи. Французите рисуваха и англичаните направиха всички измервания…”. Очевидно строителите са говорили на около 14 езика.

7. Chambord Castle. Франция.

Като се има предвид, че Chambord пирвоначално е построен, за да служи само като ловна хижа, конструкцията е доста впечатляваща . Струва си също така да се спомене, че мястото на замъка е избрано от крал Франсоа I, тъй като той желаел да бъде близо до любовницата си, Клод Роан, чийто дворец е разположен в непосредствена близост. Масивният замъка има 440 стаи, 365 камини, и 84 стълбища, и това е най-големият замък в долината на Лоара.

8.Neuschwanstein Castle. Баварския замък. Германия.

Замъкът, чието строителство започва през 1896 г., е проектирана от Christian Jank, който е бил по скоро дизайнер на театрални декори, отколкото архитект. Поръчан е от Лудвиг II Баварски , който е бил обявен за луд преди завършването на замъка. Това е разбиаемо, като се има предвид архитектурата, местоположението и размера на Neuschwanstein, доста зрелищни и донякъде “откачен”. Разположен на горист хълм, в югозападната част на Бавария, днес замъкът е един от най-популярните туристически атракции в страната.

9.Corfe Castle. Дорсет, Англия.

Въпреки, че руините са всичко, което останало от Corfe Castle, укрепления все още правят доста голямо впечатление. Намиращ се в графство Дорсет на остров Purbeck, замъка датира от 9 век. Смята се обаче, че Corfe може да се е появил много по-рано като римска отбранителна крепост. Части, останки от които, може да се видят днес, са били построени през 11 век, а два века по-късно крепостта е била използвана като царска съкровищница и затвор.

10.Matsumoto Castle. Япония.

Matsumoto Castle е абсолютно зашеметяващ японски замък, разположен в град Мацумото, доста близо до Токио. Замъкът е построен през 1504 и днес е в списъка като национално съкровище на Япония. Той е бил в употреба до средата на 19-ти век. След периода на Meiji Restoration през 1868 г., новото японското правителство било толкова разорено, че е решило да разруши замъка и продаде дървения материал и желязото (такава е била съдбата на много замъци по Япония по това време). Мацумото е бил спасен от местните граждани, които го откупват през 1878 г.

11. Burg Eltz Castle. Германия.

Burg Eltz е друг пример за характерен немски замък. Тази невероятна средновековна сграда в югозападната част на Германия все още е собственост на фамилно разклонение от семейството, живял там преди повече от 800 години. Настоящият собственик на замъка е д-р Karl Graf von und zu Eltz, който представлява 33-то поколение на Семейство Елц.

12.Eilean Donan Castle. Шотландия.

Построен през 13 век, за отблъскване викингите, днес Eilean Donan Castle е един от най-известните места в Шотландия. Най-вероятно е да е кръстен на епископ Donan, които пристига в Шотландия през 6 век. Той е разположен на остров, заобиколен от невероятната природа на Шотландия. Крепостта е възстановявана най-малко четири пъти и за около 200 години (от 18-ти до 20-ти век) е в руини. Тя отново е реставрирана през 1932 г. и оттогава е била посетена от хиляди туристи от цял ​​свят.

13. Neuchatel Castle. Швейцария.

Замъка, построен в края на 10 век, е подарък от Рудолф III крал на Бургундия на жена си. Този много щедър подарък дава и името си на града, езерото и след това на швейцарския кантон, където се намира замъка. Възстановен през 15-ти и 17-ти век, днес замъкът е седалище на кантоналното правителство и съдилища.

14.Крепостта Guaita . Сан Марино.

Крепостта Guaita, разположена на Guaita връх и с изглед към града на Сан Марино, е един емблематичен образ на този микродържава в прегръдката на Италия. Крепостта е построена през 11 век и служи като затвор за известно време. Guaita е една от трите кули на Сан Марино, разположени на трите върха на Monte Titano. Кулите са изобразени на националното знаме на Сан Марино.

15.Conwy Castle. Уелс.

Conwy Castle, построени от Едуард I през 13 век е едина от най-известните крепости и ключов елемент от кралския “железен пръстен” от твърдини, създаден в Уелс. Крепостта е доста скъпо начинание. Изчислено е, че Едуард е похарчил 15 000$ (162$ милиона през 2009 г.?) за строителството, което го прави най-скъпият замък в историята на Уелс. Днес Conwy Castle е обявен за обект от световното наследство ,а осемте кули с изглед към устието на Conwy са емблематичен образ за Северен Уелс.

http://art.bulhot.com/5902/krasivi-zamatsi-ot-tsyal-svyat/

Етикети: ,